Menu

Για πόσο καιρό θηλάζει η γάτα;

Για πόσο καιρό θηλάζει η γάτα;

Αναμφίβολα, όπως ο άνθρωπος, έτσι και η γάτα διανύει την ευχάριστη περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μέσα από ό,τι αυτά συνεπάγονται. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε εάν η γάτα σας θηλάζει και πως αλληλεπιδρά με τα γατάκια της. 

Πριν τον θηλασμό

Αρχικά, η περίοδος της εγκυμοσύνης διαρκεί στις γάτες περίπου 65 ημέρες κατά μέσο όρο. Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, το σώμα της γάτας αποθηκεύει λίπος για να προετοιμαστεί για τη γέννηση των νεογνών. 

Όλο αυτό το διάστημα, η γάτα θα πρέπει να τρέφεται κατάλληλα έτσι ώστε όχι μόνο να μπορέσει να θηλάσει αλλά και να θηλάσει για το χρονικό διάστημα που απαιτείται. Πιο αναλυτικά, η δίαιτα της γάτας θα πρέπει να είναι πλούσια σε λιπαρά, σε ελεγχόμενο ωστόσο βαθμό ώστε να αποφευχθεί η περιττή αύξηση του βάρους. Έτσι, τα γατάκια της θα αναπτυχθούν σωστά την περίοδο της κύησης και παράλληλα όταν έρθει η ώρα του θηλασμού, η ίδια θα έχει επαρκές γάλα.

Κατά τον θηλασμό

Η γάτα μετά τη γέννηση και με τον ερχομό των νεογνών, θα ξεκινήσει αμέσως τον θηλασμό για να τους παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για σωστή ανάπτυξη. Ο μέσος όρος του ημερήσιου μητρικού γάλακτος μιας γάτας που θηλάζει υπολογίζεται ότι φτάνει έως και τα 250 γραμμάρια. 

Έπειτα από διάστημα 5-6 εβδομάδων θηλασμού, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε σταδιακά το γατάκι να απογαλακτιστεί από τη μητέρα του και να αρχίσει να εξασκείται να τρέφεται μόνο του. 

Μπορούμε συγκεκριμένα να του δίνουμε να πίνει γάλα σε μπολάκι και να καταναλώνει στέρεες τροφές σε μικρές ποσότητες (πχ. ψιλοκομμένο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, συκώτι, αυγά κ.α.). Η διαδικασία αυτή του απογαλακτισμού θα βοηθήσει το γατάκι να αυτονομηθεί γρηγορότερα και παράλληλα η μητέρα γάτα να μην φτάσει στα όρια εξάντλησης, ειδικά όταν έχει γεννήσει πολλά γατάκια.

Τι γίνεται στην περίπτωση που το γάλα εξαντληθεί πριν τις έξι εβδομάδες;

Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση, η γάτα να έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της σε γάλα πριν το συνηθισμένο χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων. Σε αυτή την περίπτωση, μια καλή λύση είναι να συνεχίσουμε την πρόσληψη τροφής με μπιμπερό και αγελαδινό γάλα. Παρά το γεγονός ότι είναι χαμηλότερο σε πρωτεΐνες και θερμίδες από το μητρικό, θα λειτουργήσει εξισορροπιστικά για τις πρώτες εβδομάδες ζωής. 

Είναι σημαντικό συμβουλεύεστε συχνά τον κτηνίατρο σας για θέματα που αφορούν τη γάτα και τον θηλασμό της, σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν γνωρίζετε ή έχετε αμφιβολίες. Στην ιστοσελίδα της Adpet μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα θέματα που αφορούν τον σκύλο και τη γάτα σας! 

Επιπλέον, ανακαλύψτε τις κορυφαίες εταιρείες ζωοτροφών για τα κατοικίδιά σας όπως η Josera και πολλές άλλες!

Facebook Twitter Google+ Pinterest