Menu

Πότε μπορώ να στειρώσω τον σκύλο μου;

Πότε μπορώ να στειρώσω τον σκύλο μου;

Υπάρχουν πολλές απορίες αναφορικά με τη στείρωση του σκύλου, όσον αφορά την εποχή, την ηλικία του, τι πρέπει να τρώει και την μετέπειτα συμπεριφορά του καθώς η νέα νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή.

Σε αυτή, αναφέρεται πως ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους OTO Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του άρθρου 13.

Γιατί να στειρώσετε τον σκύλο σας;

Η στείρωση σύμφωνα με τους κτηνιάτρους έχει πολλά οφέλη για τους τετράποδους φίλους μας. Για παράδειγμα, θα διατρέχει πολύ μικρότερο κίνδυνο να προσβληθεί από σοβαρές ασθένειες όπως ο όγκος στους όρχεις που είναι σύνηθες για τα αρσενικά αστείρωτα σκυλάκια και ο καρκίνος του μαστού και τις ωοθήκες για τα θηλυκά αντίστοιχα. Ακόμη, θα δείτε βελτίωση στη συμπεριφορά του είτε είναι αρσενικό είτε θηλυκό σκυλάκι.

Πότε μπορώ να στειρώσω τον σκύλο μου;

Καλύτερη περίοδος για να στειρώσετε τον σκύλο σας είναι περίπου μετά από την συμπλήρωση ενός έτους ζωής. Στα θηλυκά σκυλάκια, οι περισσότεροι κτηνίατροι προτιμούν να τους αφήνουν να έχουν έναν οιστρικό κύκλο και μετά το πέρας τριών μηνών προχωρούν στη στείρωση. Για τα αρσενικά μετά από την συμπλήρωση του έτους μπορείτε να προχωρήσετε άφοβα στην στείρωση. 

Ο σκύλος μου θα χρειαστεί μετεγχειρητική φροντίδα;

 Ο σκυλάκος σας θα χρειαστεί 2-3 μερούλες για να ξαναβρεί τελείως τον παλιό κανονικό εαυτό του, καθώς θα είναι λίγο νυσταλέος μετά την επέμβαση. Σίγουρα η ανάρρωση εξαρτάται και από το φύλο του ζώου καθώς η επέμβαση δεν είναι η ίδια στα αρσενικά και τα θηλυκά. Πολύ σημαντικό είναι δώσετε στον σκύλο σας εύπεπτες τροφές, γιατί το στομαχάκι του μπορεί να είναι λίγο ευαίσθητο. Στη Josera μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία ήπιων τροφών για στειρωμένα σκυλάκια όπως η Minivita, η Balance, η Optiness, η Light - Vital, η Senior Plus και η Salmon-Pοtato

Θα δω αλλαγές μετά τη στείρωση;

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί το σκυλάκι σας να πάρει λίγο βάρος, αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν λόγω της στείρωσης ή ακόμη και η μείωση κίνησης τις πρώτες μέρες. Στη Josera μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε τροφές ελαφριές με λιγότερες θερμίδες, επιπλέον θα είναι καλό να κάνετε το σκυλάκι σας να κινείται περισσότερο.

Επισκεφτείτε τη Josera και βρείτε τις πιο λαχταριστές τροφές για το σκυλάκι σας!

Facebook Twitter Google+ Pinterest