Menu

Γέννα Γάτας: Συμβουλές για προετοιμασία και φροντίδα

Γέννα Γάτας: Συμβουλές για προετοιμασία και φροντίδα

Ο απόλυτος οδηγός για να τα βγάλετε πέρα με τη γέννα της γάτας σας είναι εδώ! Είστε προετοιμασμένοι για τον τοκετό; Πρώτη συμβουλή, διώξτε το άγχος και απολαύστε την όλη διαδικασία! Και για να γίνει αυτό, σε αυτό το άρθρο θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές, τόσο για την προετοιμασία, αλλά και τη φροντίδα της γάτας σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Είστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε;

 

Οδηγίες για τη γέννα της γάτας

Φτάνει, λοιπόν, η στιγμή που ένα τσούρμο γατάκια πλησιάζουν και είναι πολύ σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Να γνωρίζετε, πως οι έγκυες γάτες είναι περισσότερο από ικανές να φροντίσουν τους εαυτούς τους. Παρόλα αυτά, η γέννα της γάτας στο σπίτι απαιτεί ένα ήρεμο περιβάλλον, χωρίς άγχος, ώστε να είναι ευτυχισμένη και υγιής την ώρα που θα γεννήσει. 

 

Προετοιμασία για τη γέννηση

Οι θηλυκές αστείρωτες γάτες μπορεί να γίνουν επιθετικές δύο εβδομάδες πριν τον τοκετό τους. Για αυτό, ιδανικά, θα πρέπει να έχουν ένα δικό τους δωμάτιο λίγο πριν τη γέννα και αμέσως μετά, ειδικά στην περίπτωση που στο σπίτι υπάρχουν παιδιά. Το δωμάτιο θα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό, για να τη βοηθήσει να αισθανθεί άνετα και οικεία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να πάθει υποθερμία. Σημαντικό για τη γέννα της γάτας σας είναι να έχετε προμηθευτεί μια φωλιά ή ακόμα και ένα χαρτόκουτο, όπου και θα γεννήσει. Φροντίστε το χαρτόκουτο να είναι αρκετά υψηλό στα τοιχώματα και να καλύψετε το κάτω μέρος με μια εφημερίδα. Από πάνω καλύψτε με μια κουβέρτα, ώστε να διατηρηθεί ζεστή θερμοκρασία μετά τον τοκετό. Είναι καλό κατά τη διάρκεια της γέννας της γάτας σας να είστε κοντά, σε περίπτωση που υπάρξουν τυχόν επιπλοκές και να έχετε εύκαιρο δίπλα σας το τηλέφωνο του κτηνιάτρου σας. 

 

Βοήθεια κατά τη γέννα της γάτας

 

Μόλις η γάτα σας γεννήσει, θα πρέπει να σπάσει τον αμνιακό σάκο και να καθαρίσει τα γατάκια της προσεκτικά. Το πιθανότερο είναι να μη χρειαστεί να παρεμβείτε κατά τη διαδικασία, αλλά περιστασιακά η γάτα σας μπορεί και να χρειαστεί βοήθεια. Στην περίπτωση που δεν ανοίξει το σάκο ή δεν τον ανοίξει τελείως, ίσως χρειαστεί να τη βοηθήσετε. 

Ανοίξτε απαλά τα σακουλάκια με μια πετσέτα, ώστε να μπορέσουν τα γατάκια να αναπνεύσουν. Καθαρίστε απαλά το στόμα και τη μύτη τους και στη συνέχεια σκουπίστε τα προς την αντίθετη φορά του τριχώματος με ένα καθαρό πανί ή μια πετσέτα. Στο τέλος καλό θα είναι να τους κάνετε ένα τελευταίο τρίψιμο με ένα ζεστό πανάκι, με το οποίο θα ζεσταθούν και θα τα βοηθήσει να πάρουν την πρώτη τους μεγάλη ανάσα.

 

Φροντίδα μετά τη γέννα

 

Είναι σημαντικό μετά τη γέννα της γάτας σας, να έχει δίπλα της ένα καθαρό κύπελο με ζεστό νερό, καθαρές πετσέτες και υφάσματα, καθώς και γάντια μιας χρήσης. Καλό είναι δίπλα να βρίσκεται και η τσάντα μεταφοράς της γάτας σας και τα στοιχεία επικοινωνίας του κτηνιάτρου σας, σε περίπτωση που χρειαστεί να τον επισκεφθείτε. 

Μόλις γεννηθούν τα γατάκια αφήστε τη γάτα σας να τα ταΐσει και να τα περιποιηθεί και δώστε της χρόνο και ζεστασιά για να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί. Για να τη βοηθήσετε να μεγαλώσει χαρούμενα και υγιή γατάκια, συνεχίστε να της δίνετε τροφή για γάτες, μέχρι να τα απογαλακτίσει. Μια ιδανική επιλογή θα ήταν οι μοναδικές τροφές της Josera, που είναι άκρως θρεπτικές!

Εάν χρειαστεί να μετακινήσετε τα γατάκια μετά τη γέννα της γάτας σας φροντίστε να τα κρατήσετε, όσο πιο ζεστά μπορείτε και ιδανικά να τα βάλετε σε μια πρόχειρη τσάντα, καθώς τα δόντια και τα νύχια τους είναι πολύ αιχμηρά και μπορεί να την τρυπήσουν.

Εάν έχετε κάποιες ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με την γέννα της γάτας σας συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω συμβουλές. Το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να χαλαρώσετε και να γιορτάσετε αυτή την όμορφη μέρα και την άφιξη των γατιών σας. Συγχαρητήρια!!!

Facebook Twitter Google+ Pinterest