Menu

Το βάρος της γάτας ανά ηλικία

Το βάρος της γάτας ανά ηλικία

Πολλοί από εσάς μπορεί να αναρωτιέστε ποιο είναι το ιδανικό βάρος της γάτας ανά ηλικία. Η συγκεκριμένη ερώτηση δεν έχει μια μόνο απάντηση, καθώς το ιδανικό βάρος εξαρτάται από πολλά πράγματα. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες, ενδεικτικό βάρος ανά περιόδους, καθώς και από τι επηρεάζεται ο αριθμός αυτός. 

 

Το βάρος της γάτας ανά ηλικία

Αν κάνουμε μια ηλικιακή ανάλυση για το ιδανικό βάρος της γάτας, μπορούμε να καταλήξουμε σε μερικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Κάθε γάτα, όπως είναι φυσιολογικό, αυξάνει το βάρος της όσο μεγαλώνει. Ένας κατά προσέγγιση πίνακας που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε σε τι κατάσταση βρίσκεται η γάτα σας είναι ο παρακάτω:

 

4-5 εβδομάδες: ~400 γραμμάρια

2 μήνες: ~ 1,3 κιλά

5 μήνες: ~ 1,8 κιλά

10 μήνες: ~ 2 κιλά

1 έτος: ~ 3,5 κιλά

2 έτος: ~ 4 κιλά

 

Φυσικά, οι παραπάνω πληροφορίες δεν είναι απόλυτες και αφορούν τον μέσο όρο του ιδανικού βάρους. Για να βεβαιωθείτε πόσο θα πρέπει να ζυγίζει η γάτα σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν και άλλους παράγοντες πέραν των παραπάνω αριθμών.

 

 

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος της γάτας

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η τροφή της γάτας σας είναι αυτή που θα επηρεάσει τόσο το βάρος, όσο και την ποιότητα της ζωής της. Στην adpet.gr εξασφαλίζουμε εξαιρετικής ποιότητας τροφές Josera, καθώς και πεντανόστιμες λιχουδιές όπως η σειρά προϊόντων Josicat Snack. Φυσικά, αυτό που θα πρέπει να προσέχετε είναι να επιλέγετε τις λιχουδιές για τη γάτα σας με μέτρο! 

 

Πέρα όμως από την τροφή, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αξίζει να υπολογίζετε.

 

Ηλικία

 

Η ηλικία της γάτας επηρεάζει κατά πολύ το βάρος της. Και αυτό διότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γατούλες κινούνται λιγότερο, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να πάρουν κάποια κιλά.

 

Φύλο

 

Έρευνες έχουν δείξει πως οι θηλυκές γάτες είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος με το πέρασμα του χρόνου. 

 

Φυλή

 

Η φυλή της γάτας είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας. Ορισμένες φυλές έχουν από τη φύση τους λιγότερο βάρος, ενώ κάποιες άλλες είναι πιο εύκολο να γίνουν υπέρβαρες κάποια στιγμή.

 

 

Πως να διατηρήσω καλή φυσική κατάσταση για τη γάτα μου;

 

Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσετε εάν η γάτα σας είναι αδύνατη, φυσιολογική, παχύσαρκη ή υπέρβαρη. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή τόσο για τις ποσότητες της τροφής της, αλλά και το είδος αυτής. Με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε τι είναι αυτό που χρειάζεται πραγματικά. Έπειτα, σημαντικό είναι να ακολουθήσετε πιστά ένα πρόγραμμα διατροφής, με τα απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό του κατοικιδίου σας. Τα παιχνίδια και η κινητικότητα βοηθούν επίσης πολύ, ώστε η γάτα σας να παραμένει ενεργή και δραστήρια. Όσο πιο δραστήρια είναι, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να διατηρήσει το φυσιολογικό της βάρος.

 

Όπως και να έχει, για μια υγιής γάτα απαιτούνται ποιοτικές τροφές, κίνηση και ενέργεια. Για προσαρμοσμένες επιλογές σε τροφή, ποσότητα αυτής, είδος και δραστηριότητες της γάτας σας μπορείτε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest