Menu

Κουτάβι μόνο στο σπίτι: Κίνδυνοι & Πρόληψη

Κουτάβι μόνο στο σπίτι: Κίνδυνοι & Πρόληψη

Υπάρχουν αρκετοί κρυμμένοι κίνδυνοι όταν βρίσκεται το κουτάβι μόνο στο σπίτι. Διάφορα σημεία του σπιτιού απειλούν την σωματική ακεραιότητα των κουταβιών σας. Θα πρέπει διαρκώς να έχετε στο μυαλό σας ότι ως κουτάβι έχει την περιέργεια μικρού παιδιού, αλλά αντί να πιάνει το κάθε αντικείμενο που του κάνει εντύπωση, θα το μασουλάει.

Κίνδυνοι και μέθοδοι πρόληψης για το κουτάβι μόνο στο σπίτι

Επικίνδυνα Αντικείμενα:

Πολλά μικρά αντικείμενα μπορούν να το οδηγήσουν σε πνιγμό. Τα κουτάβια μπορούν να καταπιούν οτιδήποτε χωράει στο στόμα τους:

→ Διακοσμητικά
→ Μικρά παιχνίδια (τα παιχνίδια σκύλου είναι συγκεκριμένα, έτσι ώστε τα κομμάτια να μην καταπίνονται ή να τοποθετούνται στο λαιμό).  Παιχνίδια που δεν έχουν κατασκευαστεί για σκύλους – και το μέγεθος του σκύλου σας – μπορεί να είναι θανατηφόρα.
→ Τεμάχια ξύλου ή πλαστικού,
→ Κόκκαλα
→ Εσώρουχα
→ Κομμάτια από παπλώματα, χαλιά ή μοκέτες
→ Κάλτσες
→ Κοσμήματα
→ Κουμπιά
→ Μικρές Μπαταρίες  
→ Περιοδικά, διακοσμητικά βιβλία, εφημερίδες
Στο μπάνιο, θα βρει σίγουρα λαστιχάκια για τα μαλλιά, οδοντικό νήμα και μπατονέτες και γι’ αυτό θα πρέπει να παραμένουν μακριά από το κατοικίδιό μας. Συνεπώς, δεν τα αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένα διότι μπορεί να το βλάψουν. Διαφορετικά, περιορίζουμε το κουτάβι μας σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού. 

Πολύ προσοχή πρέπει να δώσετε και στις εκτεθειμένες πλαστικές σακούλες , υπάρχει  κίνδυνος το κουταβάκι μας να πάθει ασφυξία ή να κρεμαστεί .

Ηλεκτρικές Συσκευές και Θερμαντικές Πηγές:


→   Ηλεκτρικά καλώδια εκτεθειμένα που θα μπορούσαν να τα δαγκώσουν και να πάθουν ηλεκτροπληξία.

→  Ηλεκτρικό σίδερο ή οι εστίες της  κουζίνας και τα σκεύη που προετοιμάζεται πάνω σε αυτές το φαγητό, το τζάκι, οι σόμπες, και τα αναμμένα κεριά μπορούν να τους προκαλέσουν εγκαύματα .

→  Ηλεκτρικές συσκευές, όπως το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων , ο φούρνος ή ο καταψύκτης. Υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν σε αυτές, ειδικά αν είναι μικρόσωμα.

 

Βρώσιμοι Κίνδυνοι:

Υπάρχουν αρκετά επικίνδυνα τρόφιμα για τα κουταβάκια μας. Κάποια από αυτά είναι :

→  O καφές
→ Η σοκολάτα ειδικά η μαύρη και η σοκολάτα μαγειρικής .
→ Τα σταφύλια - σταφίδες καθώς ο σκύλος μπορεί να υποστεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
→ Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει οξέωση στον σκύλο και αυτό να καταλήξει σε καρδιακή ανακοπή. 
→  Το ωμό κρέας μπορεί να οδηγήσει σε σαλμονέλα και άλλες βακτηριακές δηλητηριάσεις.
→ Τα καρύδια Macadamia που μπορεί να βρίσκονται σε μπισκότα ή σνακ είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδη για τα σκυλιά.
→  Τα κρεμμύδια ακόμη και ή σκόνη κρεμμυδιού σκοτώνουν τα αιμοσφαίρια των σκύλων και η επακόλουθη αναιμία του σώματος Heinz μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τους. 
→ Τα οστά του κοτόπουλου μπορούν να τα θρυμματιστούν και να προκαλέσουν ζημιά.
→ Τα φιστίκια προκαλούν ένα μη θανατηφόρο σύνδρομο στον σκύλο που περιλαμβάνει εμετούς διάρροιες, αταξία, αδυναμία ακόμα και λήθαργο.

Σημαντικό είναι να διατηρείτε τα επικίνδυνα για σκύλους τρόφιμα σε ψηλά  σημεία και σε κατάλληλα δοχεία για να προστατεύσετε το σκύλο σας. Βεβαιωθείτε όταν έχετε κόσμο στο σπίτι, ότι οι φιλοξενούμενοι δεν θα τα ταΐσουν κάτι επικίνδυνο.



Χημικά:


→  Τα απορρυπαντικά ρούχων μπορεί να έχουν  θανατηφόρες συνέπειες για το σκύλο σας.

→  Αντιψυκτικό υγρό

→  Τα εντομοκτόνα

→ Βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι τοξικά.

→ Μπογιές, πένες και άλλα είδη οικιακής χρήσης

→  Προϊόντα καθαρισμού όπως λευκαντικό, καθαριστικά παραθύρων και καθαριστικά μπάνιου

→ Τρωκτικοκτόνα


Φαρμακευτικά είδη:


→ Τα ανθρώπινα φαρμακευτικά προϊόντα όπως τα παυσίπονα. Η ακεταμινοφαίνη στο Tylenol και άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη ροή οξυγόνου ή να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο ήπαρ.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε ανθρώπινο φάρμακο, για σκύλους χωρίς κτηνιατρική συμβουλή και καθοδήγηση.

→ Κτηνιατρικά φάρμακα σε υπερβολική δόση, μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στο κατοικίδιό σας. Οι στοματικές δόσεις είναι συχνά αρωματισμένες και ως εκ τούτου ελκυστικές: εάν ο σκύλος σας εντοπίσει κάποια, μπορεί να το καταβροχθίσει. Η χρήση ή η δόση για ένα μέγεθος, ράτσα ή είδος μπορεί να μην είναι κατάλληλη για τον σκύλο σας, οπότε μην δανείζεστε ή παίρνετε τα φάρμακα που προορίζονται για άλλο ζώο.


Πρόληψη


-  Απομακρύνετε όλα τα αιχμηρά – επικίνδυνα αντικείμενα και τα αντικείμενα που μπορεί να μασήσει και να καταπιεί.

- Προσέξτε να μην έχει πρόσβαση σε χημικές ουσίες (φάρμακα, απορρυπαντικά – καθαριστικά, σαπούνια, καλλυντικά, μπογιές, κλπ).

- Προσέξτε τα σκουπίδια σας ή τι φαγητό θα δώσετε στον σκύλο σας, στη Josera θα βρείτε μία ευρεία γκάμα τροφών για το κουτάβι σας.  Ανθρώπινες τροφές όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να προκαλέσουν εμετούς, διάρροιες ή και θάνατο στο σκυλάκι σας.

- Καλύψτε τα ηλεκτρικά καλώδια και τις πρίζες.

- Να του έχετε εξασφαλίσει των χώρο του (κρεβατάκι, πιατάκι φαγητού – νερού) έτσι ώστε να έχει άμεση πρόσβαση.

- Χρησιμοποιήστε πόρτες ασφαλείας  ή crate  για να περιορίσετε το κουτάβι  σε ένα ασφαλή χώρο ή δωμάτιο, διαφορετικά κλείστε τις πόρτες από τα δωμάτια που δεν πρέπει να επισκεφτεί. 

- Ελέγξτε τα παράθυρα τις πόρτες και τα μπαλκόνια σας ώστε να μην υπάρχει περίπτωση πτώσης ή διαφυγής. Επίσης προσέξτε όταν ανοίγετε/κλείνετε τις πόρτες του σπιτιού μην τυχόν το σκυλάκι σας βρίσκεται από πίσω και τραυματιστεί.

- Παρέχετε στο κουτάβι σας κατάλληλα παιχνίδια, ώστε να απασχολείται με αυτά και όχι με τα έπιπλα, τα παπούτσια, τα ρούχα σας κλπ.


- Μην αφήνετε πλαστικές σακούλες, κορδόνια ή σχοινιά. Μπορεί να τα θεωρήσει παιχνίδια και παίξει με αυτά . Έχοντας ως συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας ή στραγγαλισμού.

 

Αν εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω θα είστε ήρεμοι πως το σκυλάκι θα είναι καλά όλες τις ώρες που λείπετε από το σπίτι! Βρείτε πολλά παιχνίδια για να απασχοληθεί ειδικά φτιαγμένα από το Dr. Max



Facebook Twitter Google+ Pinterest