Menu

6+1 Τοξικές τροφές για γάτες και πως να τις Αποφύγετε!

6+1 Τοξικές τροφές για γάτες και πως να τις Αποφύγετε!

Όταν πρόκειται για τη γάτα σας, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχει το καλύτερο είδος τροφής που να καλύπτει τις διάφορες διατροφικές της ανάγκες. Κατά καιρούς, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δώσετε αποφάγια τραπεζιού και ειδικές λιχουδιές, αλλά να γνωρίζετε ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τη γάτα σας. Ακολουθεί μια γρήγορη αναφορά σε μερικές από τις πιο τοξικές τροφές για γάτες. Φυσικά, ο παρακάτω οδηγός είναι για πληροφόρηση και μόνο. Εάν δεν είστε σίγουροι για κάποια τροφή που κατανάλωσε η γάτα σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. 

Τοξικές τροφές για γάτες 

Πολλές φορές η γάτα μας, όταν βρίσκεται για ώρες μέσα στο σπίτι μόνη της, είναι πιθανό να καταναλώσει τρόφιμα χωρίς να το γνωρίζουμε. Αρχικά, βλέποντας την παρακάτω λίστα θα σας συμβουλεύαμε να αποκρύψετε τα τρόφιμα αυτά σε σημείο όπου η γάτα σας δεν έχει πρόσβαση. Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσει κάποιο από αυτά. Πάμε να δούμε ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές!

#1. Κρεμμύδια και σκόρδο

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια της γάτας σας και να οδηγήσουν σε αναιμία. Αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως δηλητηριώδη όταν τρώγονται σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, η έκθεση σε συμπυκνωμένες μορφές κρεμμυδιού ή σκόρδου, όπως το μείγμα σούπας κρεμμυδιού ή σκόνη σκόρδου, μπορεί επίσης να είναι τοξικές τροφές. Οι γάτες με συμπτώματα λήθαργου, αδυναμίας, μειωμένης όρεξης, ωχρών ούλων και πορτοκαλί έως σκούρων κόκκινων ούρων θα πρέπει να μεταφέρονται αμέσως στον κτηνίατρο.

#2. Ωμά αυγά, ωμό κρέας και κόκαλα

Όπως και οι άνθρωποι έτσι και στις γάτες, η κατανάλωση ωμών αυγών ή ωμού κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από σαλμονέλα ή E.coli. Είναι, όπως καταλαβαίνετε, από τις πιο τοξικές τροφές για γάτες. Τα συμπτώματα της ασθένειας ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια και λήθαργο. Η σαλμονέλα και το E. coli μπορούν επίσης να μεταδοθούν στον άνθρωπο, οπότε προσέξτε να πλένετε σωστά τα χέρια σας μετά το μαγείρεμα και να κρατάτε τη γάτα σας μακριά από αυτά τα ωμά τρόφιμα. Τα ωμά αυγά περιέχουν επίσης ένα ένζυμο που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δέρματος και τριχώματος. Κρατήστε τη γάτα σας να μην τρώει ωμά κόκαλα - θα μπορούσε να πνιγεί, να τραυματίσει το πεπτικό της σύστημα ή να βλάψει τα δόντια της. Αντ'αυτού επιλέξτε τροφές της Josera Hellas όπως εκείνες της σειράς Josera Super Premium ή Josicat Premium για γάτες. Με τόσες υπέροχες γεύσεις, η γάτα σας θα μεγαλώσει σωστά με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που της χρειάζονται!

#3. Σοκολάτα και ποτά καφεΐνης

Όλοι έχουμε ακούσει ότι η σοκολάτα μπορεί να προβεί μοιραία για τα σκυλιά, αλλά είναι εξίσου δηλητηριώδης και για τις γάτες. Η σοκολάτα περιέχει ουσίες που ονομάζονται μεθυλοξανθίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εμετό και διάρροια, υψηλή θερμοκρασία σώματος, μυϊκούς τρόμους, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, κοιλιακή δυσφορία, αυξημένη δίψα και επιληπτικές κρίσεις. Οι μεθυλοξανθίνες βρίσκονται επίσης σε ποτά με καφεΐνη και πρέπει να αποφεύγονται. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Κατά γενικό κανόνα, οι πιο σκούρες σοκολάτες αποτελούν πιο τοξικές τροφές για γάτες από ότι το γάλα ή η λευκή σοκολάτα.

#4. Αλκοόλ και ακατέργαστη ζύμη

Τα αλκοολούχα ποτά και τα τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη γάτα σας. Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει έμετο, διάρροια, τρόμο, αποπροσανατολισμό, δυσκολία στην αναπνοή, κώμα, ακόμη και θάνατο. Είναι επίσης σημαντικό να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από ακατέργαστη ζύμη. Η ακατέργαστη ζύμη προκαλεί διόγκωση στο στομάχι ή δημιουργεί αλκοόλ στο στομάχι. Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας έχει καταπιεί έστω και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ, πηγαίνετε την αμέσως στον κτηνίατρο.

#5. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Παρόλο που η γάτα σας μπορεί να απολαμβάνει πόσιμο γάλα, δεν είναι απαραίτητα καλό για αυτήν. Οι γάτες δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τη λακτόζη στο γάλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στο στομάχι ή διάρροια. Οι περισσότερες γάτες εκτίθενται σε λακτόζη μόνο από το γάλα της μητέρας τους όταν είναι γατάκια. Επειδή τα γατάκια πίνουν μόνο από το μητρικό γάλα τους για μερικές εβδομάδες, τα πεπτικά τους συστήματα συχνά δεν είναι εξοπλισμένα για να χειριστούν την επανεισαγωγή στη λακτόζη. Έτσι, ενώ ορισμένες γάτες δεν έχουν πρόβλημα να ανεχτούν το γάλα, δε συνιστάται να πίνουν τίποτα εκτός από το μητρικό γάλα τους ενώ είναι γατάκια, λόγω της πιθανότητας πρόκλησης πεπτικών προβλημάτων.

#6. Σταφύλια και σταφίδες

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα σταφυλιών και σταφιδών μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στη γάτα σας και να αποδειχτεί πολύ τοξική τροφή για τις γάτες γενικότερα. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη νεφρικής ανεπάρκειας. Εντός 12 ωρών από την κατάποση, μερικές φορές τους έρχεται εμετός. Άλλα σημεία που μπορούν να εμφανιστούν εντός 24 ωρών περιλαμβάνουν λήθαργο, διάρροια, μειωμένη όρεξη, κοιλιακό άλγος, μειωμένη ούρηση και κοιλιακό άλγος.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί, τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια σε γάτες. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να κάνει μια γάτα άρρωστη. Ο επαναλαμβανόμενος έμετος και η υπερκινητικότητα είναι πρώιμα σημάδια. Παρόλο που ορισμένες γάτες δεν παρουσιάζουν φανερά συμπτώματα, είναι καλύτερο να μη δώσετε στη γάτα σας σταφύλια. Κρατήστε τα μακριά από πάγκους και άλλα μέρη προσβάσιμα από τη γάτα σας.

#7. Σκυλοτροφή

Αν και η τροφή για σκύλους δεν είναι τοξική για τις γάτες, η γάτα σας χρειάζεται ένα πολύ διαφορετικό σύνολο θρεπτικών ουσιών από το σκύλο. Η τροφή για γάτες πρέπει να περιέχει άφθονη βιταμίνη Α, ταυρίνη, αραχιδονικό οξύ και πρωτεΐνες, ενώ η τροφή για σκύλους έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα αυτών των θρεπτικών ουσιών. Τα σκυλιά μπορούν να επιβιώσουν με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α και πρωτεΐνης, ενώ οι γάτες δεν μπορούν. Τα σκυλιά είναι επίσης σε θέση να παράγουν ταυρίνη και αραχιδονικό οξύ, αλλά οι γάτες πρέπει να έχουν αυτά τα οξέα στα τρόφιμα τους. Χωρίς επαρκή ποσότητα ταυρίνης, οι γάτες μπορούν να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις,  μειωμένη όραση και οδοντιατρικά προβλήματα.

Πρόληψη των γατών από την κατανάλωση επικίνδυνων τροφίμων

Η ζωή και η ευημερία της γάτας σας εξαρτώνται από τον τύπο τροφής που τρώει. Κρατώντας μακριά τα δηλητηριώδη τρόφιμα και τις τοξικές τροφές για γάτες, καθώς και διασφαλίζοντας ότι καταναλώνει μια ισορροπημένη τροφή, την βοηθάτε να παραμείνει υγιής.

Ακολουθούν μερικές εύκολες συμβουλές για την αποτροπή της κατανάλωσης επικίνδυνων τροφών από τη γάτα σας:

  • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα μακριά από τη γάτα σας. Μπορεί να είναι απαραίτητη η εγκατάσταση κλειδαριών ασφαλείας σε ντουλάπια για ένα περίεργο γατάκι
  • Μην αφήνετε τη γάτα σας στον πάγκο ενώ μαγειρεύετε ή τρώτε
  • Μην την ταΐζετε τα απορρίμματα τραπεζιού της
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε πιο προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των διακοπών. Υπάρχει πιθανώς πιο δελεαστικό φαγητό στους ανθρώπους, πολλά από τα οποία μπορούν να αναστατώσουν την κοιλιά της γάτας σας ή ακόμη και να την βλάψουν

Εάν παρατηρήσετε ή υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει φάει μία από αυτές τις τροφές, πάρτε την αμέσως στον κτηνίατρό σας. Παρόλο που ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ελαφριά ενόχληση στη γάτα σας, άλλα μπορούν να αποδειχτούν πολύ πιο επικίνδυνα για την υγεία της. Εάν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε καθοδήγηση από τον κτηνίατρό σας.

Facebook Twitter Google+ Pinterest