Menu

Ποια είναι τα κοινά πεπτικά προβλήματα της γάτας;

Ποια είναι τα κοινά πεπτικά προβλήματα της γάτας;

Υπάρχουν γαστρεντερικά και πεπτικά προβλήματα στη γάτα; Και βέβαια! Οποιαδήποτε διαταραχή που μειώνει την πέψη ή την απορρόφηση της τροφής ή μεταβάλλει τη διέλευσή της μέσω του πεπτικού σωλήνα, μπορεί να ονομάζεται πεπτική διαταραχή. Οι γαστρεντερικές διαταραχές (GI) επηρεάζουν το στομάχι και τα έντερα μιας γάτας, με αποτέλεσμα πόνο και άλλα προβλήματα. Η αποτελεσματική πέψη είναι απαραίτητη για τη γάτα σας ώστε να είναι σε θέση να χτίζει και να επισκευάζει ιστούς και να λαμβάνει ενέργεια.

Οι πεπτικές διαταραχές στις γάτες είναι αρκετά συχνές και οι περισσότερες παύουν να υπάρχουν μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, ορισμένες γάτες χρειάζονται μακροχρόνια διαχείριση, επειδή έχουν τακτικά ή μόνιμα πεπτικά προβλήματα. Οι διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, ανισορροπίες οξέος-βάσης, ηλεκτρολυτών και υποσιτισμό. Οπότε είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημεία και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Βασικά Πεπτικά Προβλήματα της Γάτας

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πεπτικών διαταραχών. Οι αιτίες των πεπτικών διαταραχών διαφέρουν από γάτα σε γάτα, με τη δυσανεξία στα τρόφιμα ή ευαισθησίες, λοιμώξεις και έλλειψη πεπτικών ενζύμων να υπερτερούν. Ορισμένες φυλές γατών όπως η Sphynx, Rex και Ragdoll, είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να προσδιορίσει την ακριβή αιτία του προβλήματος (GI) της γάτας σας.

#1. Οξεία γαστρεντερίτιδα

Φλεγμονώδης πεπτική οδός, συνήθως βραχυπρόθεσμη. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν την κατανάλωση τραγανής ή χαλασμένης τροφής, την κατάποση ξένων αντικειμένων ή την κατανάλωση τοξικών φυτών. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν είναι τα εσωτερικά παράσιτα, το άγχος, οι τροφικές αλλεργίες και ορισμένες ασθένειες.

#2. Κολίτιδα

Πιο συχνή σε γάτες κάτω των 5 ετών, η κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή του παχέος εντέρου που έχει ως αποτέλεσμα συχνή, επώδυνη διέλευση κοπράνων. Εάν η γάτα σας παρουσιάζει κολίτιδα, μπορεί να περιέχει βλέννα και αίμα. Τις περισσότερες φορές, η κολίτιδα προκαλείται από όγκους ή πολύποδες, αλλαγή τροφής, αλλεργίες (συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα τρόφιμα), κατάποση ξένων αντικειμένων και ορισμένων άλλων ασθενειών.

#3. Διάρροια

Προκαλείται από λοιμώξεις, εσωτερικά παράσιτα, άγχος, αλλαγή στις τροφές για γάτες, αποφάγια ή πλούσια σνακ. Επίσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης χαλασμένων τροφίμων από τα σκουπίδια και δυσλειτουργίας των οργάνων του σώματος.

#4. Δυσκοιλιότητα

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν και να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα της γάτας όπως η δυσκοιλιότητα. Συνήθως προκαλείται από αφυδάτωση, ανεπαρκή πρόσληψη ινών, κατάποση μαλλιών ή άλλων ξένων αντικειμένων, γήρανση, όγκους, τραύμα ή κατάγματα. Άλλοι είναι η ασθένεια του νωτιαίου μυελού, διαταραχές του νευρικού παχέος εντέρου, μεταβολικές ή ενδοκρινικές διαταραχές και η εξασθένηση και έλλειψη άσκησης.

#5. Παγκρεατίτιδα

Η παγκρεατίτιδα είναι φλεγμονή ή λοίμωξη του παγκρέατος (ένας επιμήκης, κωνικός αδένας που βρίσκεται πίσω από το στομάχι). Η προέλευση είναι συχνά άγνωστη. Πιθανές αιτίες είναι η μειωμένη ροή του αίματος (λόγω αφυδάτωσης ή άλλων διεργασιών της νόσου), λοιμώξεις, ασθένεια και τραύμα.

#6. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Συνήθως σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή και δυσφορία των εντέρων της γάτας, αλλά συνήθως δεν συνδέεται άμεσα με γαστρεντερική νόσο. Μερικές ύποπτες αιτίες περιλαμβάνουν δυσανεξία στα τρόφιμα και την ικανότητα της τροφής της γάτας να διέρχεται αποτελεσματικά μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Η ψυχική δυσφορία μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτήν την κατάσταση.

#7. Εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια

Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη και μεγάλες ποσότητες μαλακών περιττωμάτων. Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία.

#8. Μικρή εντερική απορρόφηση

Η φλεγμονή του λεπτού εντέρου εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και οδηγεί σε επίμονη διάρροια, απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης στη γάτα σας.

Μήπως η γάτα μου έχει γαστρεντερική ή πεπτική διαταραχή;

Τα πιο συνηθισμένα σημεία πεπτικών διαταραχών στις γάτες είναι μαλακά κόπρανα ή διάρροια. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μερικά ή και όλα τα ακόλουθα σημάδια στη γάτα σας.

peptikes diataraxes

  • Έμετος
  • Παλινδρόμηση
  • Φούσκωμα
  • Αδυναμία
  • Διάρροια / δυσκοιλιότητα

Η χρόνια νόσος του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να είναι ένα από τα πιο εξουθενωτικά πεπτικά προβλήματα της γάτας και απαιτεί έλεγχο και ενδελεχή διάγνωση από τον κτηνίατρό σας. Να θυμάστε πως εάν η γάτα σας έχει διάρροια ή κάνει εμετό, μπορεί να είναι σοβαρά αφυδατωμένη. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια.

Θεραπεία: Η σημασία της διατροφής

Η τροφή της γάτας σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα. Θα μπορούσαν να προταθούν διάφορες διατροφικές προσεγγίσεις για τη γάτα σας ανάλογα με τη συγκεκριμένη διάγνωση και τα συμπτώματα. Ο κύριος στόχος είναι η ανακούφιση των σημείων / συμπτωμάτων εμετού και / ή διάρροιας της γάτας σας. Οι κτηνίατροι συνιστούν τη σίτιση στις γάτες με αυτή την κατάσταση τροφής που είναι πολύ εύπεπτη για να αποτρέψει τον ερεθισμό στο ευαίσθητο στομάχι και τα έντερα. Επίσης, τα τρόφιμα υψηλής διαλυτότητας και αδιάλυτων ινών σε συνδυασμό με μέτρια επίπεδα λιπαρών βοηθούν στη σωστή εντερική λειτουργία. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε την ενυδάτωση της γάτας σας κατά τη φάση ανάρρωσης. Αυτό για να διασφαλίσετε ότι έχει αρκετό νερό και να διορθώσει τυχόν ελλείψεις υγρών.

Επειδή πολλές από αυτές τις γαστρεντερικές παθήσεις μπορούν να είναι σε εξέλιξη, ενδέχεται να απαιτείται μακροχρόνια διατροφική αντιμετώπιση της διαταραχής. Για ακριβείς επιλογές διάγνωσης και θεραπείας, συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρό σας. Ζητήστε του να σας συστήσει το καλύτερο φαγητό για την πεπτική υγεία της γάτας σας. Μια πολύ καλή εναλλακτική για το γατάκι σας είναι φυσικά οι τροφές της Josera, όπως είναι η σειρά γατοτροφών Josera Super Premium.

Facebook Twitter Google+ Pinterest