Menu

Ποια είναι η καλύτερη σκυλοτροφή;

Ποια είναι η καλύτερη σκυλοτροφή;

Όταν ένα σκυλί μπαίνει στον κόσμο σας, μία από τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις που πρέπει να εντάξετε αμέσως στη λίστα σας είναι το είδος της τροφής που πρέπει να προμηθευτείτε για το κουτάβι σας. Η ευλογία και η κατάρα της τροφής για σκύλους είναι ότι οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Σε αυτό άρθρο θα βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεστε για να διαλέξετε την καλύτερη σκυλοτροφή, ώστε να είστε πλήρως προετοιμασμένοι πριν φέρετε το κουτάβι στο σπίτι σας.

Πώς κρίνουμε ποια είναι η καλύτερη σκυλοτροφή;

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων, θέλουμε το καλύτερο για τα σκυλιά μας. Να τους προσφέρουμε μία μακρά, ευτυχισμένη ζωή, και αυτό σίγουρα ξεκινά από τη διατροφή τους και την προμήθεια ισορροπημένων και υγιεινών γευμάτων. Το σώμα των σκυλιών, όπως και των ανθρώπων, είναι μοναδικό. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως η καλύτερη τροφή για το κουτάβι σας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από την τροφή που δίνει κάποιος άλλος ιδιοκτήτης.

Ποιες διατροφικές απαιτήσεις υπάρχουν για τα σκυλιά;

Το πρώτο στάδιο στην επιλογή της σκυλοτροφής είναι η κατανόηση των διατροφικών αναγκών του σκύλου σας και πώς μπορεί να διαφέρουν από τα άλλα σκυλιά. Εάν έχετε ένα νέο κουτάβι, θα χρειαστείτε φαγητό ειδικά σχεδιασμένο για νεαρά και αναπτυσσόμενα κουτάβια. Από την άλλη, εάν έχετε ένα σκυλί μεγαλύτερο, θα πρέπει να βρείτε μία συγκεκριμένη φόρμουλα πιο κατάλληλη για τις ανάγκες του σκύλου σας.

Για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε τροφές  που περιέχουν όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο σκύλος σας, ανατρέξτε στην ετικέτα για τις λέξεις "πλήρεις και ισορροπημένες". Αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιεί το FDA για τη ρύθμιση των προφίλ θρεπτικών ουσιών για σκύλους και γάτες που έχουν συσταθεί από την Ένωση Αμερικανών Αξιωματούχων Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO).  Αν επιλέξετε μία ισσοροπημένη διατροφή για τον σκύλο σας, που περιέχει δηλαδή όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, είναι ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την ωμή τροφή, η οποία μπορεί στη συνέχεια να απαιτεί επιπλέον συμπληρώματα βιταμινών.


Αναγκαίες Βιταμίνες στην τροφή για το κουτάβι σας



Ένα συμπλήρωμα που είναι αναγκαίο να συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή του σκύλου σας είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όπως και στους ανθρώπους, το σκυλί σας χρειάζεται μια ισορροπία ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Η ανισορροπία προέρχεται από υψηλή ποσότητα ωμέγα-6 που βρίσκεται στις περισσότερες βιομηχανικές τροφές για σκύλους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι καλό να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή του σκύλου σας για τρεις βασικούς λόγους:

  • Τα ωμέγα-3 ενεργούν ως αντιφλεγμονώδη και βοηθούν τους σκύλους που αντιμετωπίζουν αλλεργίες και αρθρίτιδα.
  • Τα ωμέγα-3 βελτιώνουν τα επίπεδα του δέρματος και της ενέργειας, καθώς και την υγεία των παλτών και των αρθρώσεων.
  • Τα ωμέγα-3 βοηθούν στη γνωστική ανάπτυξη των κουταβιών και θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων σκύλων.

Η Josera διαθέτει μία πλήρη γκάμα τροφών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του σκυλιού σας. Αν θέλετε μία τροφή εμπλουτισμένη με ωμέγα-3 μπορείτε να επιλέξετε αυτή.

Πώς μπορώ να διαλέξω τη σωστή τροφή για το σκυλί μου;

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς ποιο φαγητό είναι καλύτερο για το σκυλί σας λόγω της αφθονίας των επιλογών που έχετε στη διάθεσή σας. Γι αυτό και η απάντηση στην ερώτηση "ποια είναι η καλύτερη σκυλοτροφή" κάθε φορά διαφέρει. Οι τροφές για σκύλους μπορούν να παρασκευαστούν για τα τρία στάδια της ζωής τους ξεχωριστά, το στάδιο ανάπτυξης, το στάδιο ενηλίκων και το ανώτερο στάδιο. Άλλα τρόφιμα θα είναι απλά για «όλα τα στάδια της ζωής».

Αφού επιλέξετε ποιο στάδιο της διατροφής θέλετε να αναζητήσετε, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την επιλογή μιας μάρκας είναι να συγκρίνετε τις ετικέτες των προϊόντων. Όταν διαβάζετε μια ετικέτα προϊόντος, τα συστατικά παρατίθενται κατά σειρά από τις μεγαλύτερες έως τις μικρότερες ποσότητες. Λάβετε υπόψη τους κατασκευαστές που κρύβουν την ποσότητα των ανεπιθύμητων συστατικών παρουσιάζοντάς τα ξεχωριστά και μεταμφιέζοντας το ποσοστό των τροφίμων που αποτελούν. Αυτό είναι ένα κακό χαρακτηριστικό αρκετών εταιρείων και αυτός είναι ο λόγος που η Josera, ξεχωρίζει μέσα στα χρόνια καθώς αναφέρει ξεκάθαρα όλα τα συστατικά που περιέχουν οι τροφές της.

Όταν κοιτάτε την ετικέτα του προϊόντος, θέλετε να δείτε μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά. Μια καλή τροφή για σκύλους περιέχει έναν συνδυασμό συστατικών, ενώ οι καλύτερες τροφές για σκύλους περιέχουν τις υψηλότερης ποιότητας εκδόσεις αυτών των συστατικών. Τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε είναι το αραβοσιτέλαιο, η σόγια και το σιτάρι, καθώς είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν από τα σκυλιά.

 

Χρειάζεται το σκυλί μου grain-free διατροφή;

Πολλοί κατασκευαστές τροφών για σκύλους έχουν αρχίσει να προσφέρουν grain free διατροφές. Η σκέψη είναι ότι ακριβώς όπως οι πρόγονοι του ανθρώπου έκαναν grain free διατροφή, έτσι και οι πρόγονοι των πρώιμων σκύλων. Ως εκ τούτου, τα σκυλιά επωφελούνται από μια grain free διατροφή όπως κάνουν και ορισμένοι άνθρωποι.

Θα διαβάσετε διάφορες απόψεις σχετικά με το πώς τα πεπτικά συστήματα των σκύλων έχουν εξελιχθεί για να χειριστούν τα σιτηρά και τη γλουτένη, κυμαινόμενα από εκείνα που πιστεύουν ότι τα σκυλιά εξακολουθούν να έχουν κάπως πρωτόγονα πεπτικά συστήματα, έως εκείνα που πιστεύουν ότι τα σκυλιά μπορούν να αφομοιώσουν τις grain-free τροφές χωρίς πρόβλημα. Όταν διαβάζετε τέτοιες ευρείες απόψεις, η πραγματικότητα είναι πιθανότατα κάπου στη μέση. Μια γενική διατροφική οδηγία στην οποία μπορούν να συμφωνήσουν οι περισσότεροι είναι ότι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σιταριού για έναν σκύλο είναι το 10% της διατροφής του. Το υπόλοιπο της διατροφής πρέπει να κατανέμεται σχεδόν ομοιόμορφα μεταξύ λαχανικών (50%) και πρωτεϊνών (40%).

Όσοι προτιμούν grain-free διατροφή αναφέρουν οφέλη που είναι πολύ παρόμοια με αυτά που αναφέρονται στην ωμή διατροφή, όπως πλούσιο τρίχωμα, γερά δόντια, μικρότερα κόπρανα και αυξημένη ενέργεια.

Η μετάβαση στην grain-free διατροφή θα είναι επίσης μια πιο ακριβή επιλογή, οπότε θα πρέπει να αποφασίσετε εάν τα πιθανά οφέλη αξίζουν το πρόσθετο κόστος. Εάν έχετε ήδη έναν απόλυτα χαρούμενο και υγιή σκύλο, τότε πιθανότατα δεν χρειάζεται να αλλάξετε δραστικά τη διατροφή του.

Ο σκύλος σας θα χρειαστεί grain-free διατροφή μόνο εάν είναι αλλεργικός στα σιτηρά. Εάν παρατηρήσετε φαγούρα ή ερεθισμό στο δέρμα του σκύλου σας, μπορεί να έχει κάποια τροφική αλλεργία που δεν γνωρίζατε. Σε αυτήν την περίπτωση, το να δοκιμάσετε μια grain-free τροφή θα μπορούσε να είναι μια επιλογή και ίσως συνέβαλε στην επίλυση του προβλήματος.

H Josera, έχει εντάξει πρόσφατα στους κωδικούς της τις νέες Veggie τροφές green petfood.

adpet grain free petfood adult adpet grain free petfood

 

Να δοκιμάσω στο σκυλί μου την ωμή διατροφή;

Μια ωμή διατροφή για σκύλους μπορεί να αποτελείται από κρέατα οργάνων, κρέας μυών, οστά ολικής αλέσεως, ωμά αυγά, φρούτα. λαχανικά και γιαούρτι. Αυτός ο τύπος ακατέργαστης διατροφής μπορεί να είναι της σπιτικής ποικιλίας, ενώ ο άλλος τρόπος για να τροφοδοτήσετε το σκυλί σας με μια ωμή διατροφή είναι μέσω εμπορικά διαθέσιμης τροφής για σκύλους που περιλαμβάνει πρώτες ύλες.

Τα υπέρ και τα κατά της ωμής διατροφής για τους σκύλους

Οι υποστηρικτές της ωμής διατροφής ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση ωμών τροφών προάγει καθαρότερα δόντια, ένα πιο λαμπερό τρίχωμα, πιο υγιές δέρμα, υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και μικρότερα κόπρανα. Η ωμή διατροφή αναφέρεται μερικές φορές από το αρκτικόλεξο BARF, που σημαίνει Bones and Raw Food ή Biologically κατάλληλα ωμά τρόφιμα. Τα σκυλιά έλκηθρου και κυνοδρομιών ήταν μερικοί από τους πρώτους που υιοθέτησαν τη διασκεδαστική διατροφή BARF και αυτές τις μέρες η δίαιτα έχει γίνει πολύ πιο δημοφιλής στους κατασκευαστές τροφίμων.

Μερικοί θα πουν ότι ο μόνος λόγος που ο σκύλος σας πρέπει να ακολουθεί μία ωμή διατροφή είναι να εξαλείψει συστατικά σε εμπορικά τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες. Εάν το σκυλί σας φαίνεται να έχει τροφική αλλεργία και έχετε δοκιμάσει grain free, αλλά ο ερεθισμός συνεχίστηκε, μια ωμή διατροφή θα μπορούσε να είναι επιλογή. Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε μια ωμή διατροφή, κάντε όσο το δυνατόν περισσότερη έρευνα εκ των προτέρων και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή έναν διατροφολόγο.

Οι επικριτές του BARF θα υποστηρίξουν ότι η ακατέργαστη διατροφή θα οδηγήσει σε μια μη ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα μπορούσε να βλάψει το σκυλί σας εάν τρέφεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για όσους ταΐζουν σκύλους ωμά κόκκαλα, υπάρχει πιθανότητα πνιγμού ή εσωτερικoύ τρυπήματος. Για αυτούς τους λόγους, δεν συνιστούμε να ταΐζετε το σκύλο σας ολόκληρα ωμά κόκαλα. Οι πρόγονοι του σκύλου σας ίσως χρειαζόταν να καταφύγουν σε αυτόν τον τύπο διατροφής, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να θέσετε τον σκύλο σας σε κίνδυνο.

Εάν θέλετε να τροφοδοτήσετε με ασφάλεια το σκυλί σας με κόκαλα, υπάρχουν πολλές ποιοτικές εμπορικές επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη. Μία επιλογή είναι ολόκληρα, φυσικά κέρατα ελαφιών. Διαλέξτε ένα κέρατο κατάλληλου μεγέθους για το σκύλο σας, ώστε να μην πνιγεί. Ο σκύλος σας θα λατρέψει να το μασήσει, δε θρυμματίζεται και προωθεί υγιή ούλα και δόντια.

Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από μια ωμή διατροφή οφείλονται κατά μεγάλο βαθμό σε υψηλότερη λιπαρή σύνθεση των τροφίμων αυτών. Οι συγκεκριμένοι επικριτές ισχυρίζονται ότι τα οφέλη που αποκομίστηκαν από την ακατέργαστη κατανάλωση θα μπορούσαν να επαναληφθούν αντικαθιστώντας τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

"Τελικά τι πρέπει να επιλέξω για τη διατροφή του σκύλου μου;"

Είναι δύσκολο να συστήσετε πλήρως μια ωμή διατροφή για το σκυλί σας λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που έχουν οι διατροφολόγοι για τη δημιουργία μιας μη ισορροπημένης διατροφής που θα μπορούσε να είναι επιβλαβής μακροπρόθεσμα. Για να προωθήσει αυτό το σημείο, μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Tufts εξέτασε πέντε ωμές δίαιτες, δύο διαθέσιμες στο εμπόριο και τρεις σπιτικές. Και οι πέντε «είχαν διατροφικές ανεπάρκειες ή υπερβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας εάν δοθούν μακροπρόθεσμα».

Μία μελέτη δεν είναι επαρκής  για να κρίνει ολόκληρο τον κλάδο της ωμής διατροφής και πιθανότατα θα υπάρξουν πολλές ακόμη μελέτες που θα συνεχίσουν να βγαίνουν τόσο υπέρ όσο και κατά.

Να επιλέξω υγρή ή ξηρά τροφή για το σκυλί μου;

Όταν επιλέγετε τροφή για σκύλους, θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε είτε υγρή είτε ξηρά τροφή. Η ξηρά τροφή για σκύλους έχει το πλεονέκτημα έναντι της υγρής τροφής στο ότι δεν απαιτεί ψύξη μετά το άνοιγμα και μπορεί επίσης να είναι λιγότερο δαπανηρή από τις υγρές, όπως είναι οι κονσέρβες. Οι υγρές και ξηρές τροφές για σκύλους περιέχουν παρόμοια συστατικά, αλλά η υγρή τροφή μπορεί να περιέχει υψηλότερη ποσότητα φρέσκων πρωτεϊνών και ζωικών υποπροϊόντων.

Η Josera διαθέτει αμέτρητες επιλογές ξηρών τροφών για τον σκύλο σας, αλλά και ξηρών τροφών που μπορούν να μετατραπούν σε υγρές όπως η Josera FESTIVAL

 

Η μετάβαση από την παλιά στη νέα τροφή

Πριν ξεκινήσετε να δίνετε στο σκυλί σας το νέο φαγητό που ξοδέψατε τόσο πολύ χρόνο επιλέγοντας προσεκτικά, θα πρέπει να τα μεταφέρετε αργά από την παλιά διατροφή τους. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτήν τη μετάβαση για μία ή δύο εβδομάδες, μεριμνώντας για το νέο φαγητό σιγά-σιγά μέχρι να αλλάξετε εντελώς. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, παρακολουθήστε στενά τις κινήσεις του εντέρου του σκύλου σας για να βεβαιωθείτε ότι το στομάχι του είναι ευχαριστημένο με τη νέα διατροφή. Αν όχι, αναζητήστε ένα διαφορετικό φαγητό που το σκυλί σας μπορεί να αφομοιώσει πιο εύκολα και δοκιμάστε μέχρι να βρείτε αυτό που κρατά την κοιλιά και το σώμα του χαρούμενο!

 

Το χέρι που τρέφεται…

Το γεύμα είναι ο μεγαλύτερος μισθός του σκύλου σας. Εάν παραμελήσετε το φαγητό του σκύλου σας όλη μέρα, θα στείλει ένα μήνυμα ότι δεν είστε υπεύθυνοι. Αντ 'αυτού, ζητήστε από το σκυλί σας να «καθίσει» ή «να καθίσει» και «να μείνει» πριν του δώσετε το γεύμα. Ο σκύλος σας πιστεύει ότι αν είστε εσείς υπεύθυνος για το φαγητό, πρέπει να είναι ο καλύτερος σκύλος και αν ταΐζετε το σκυλί σας δύο φορές την ημέρα θα έχει δύο ευκαιρίες να είναι κορυφαίος σκύλος.

Facebook Twitter Google+ Pinterest